Skip to main content

FIRE OFFICER EXAM 2024

    Fire Officer Exam 2024: What are the Requirements? 1. Application Form 2. ID Pictures 3. Valid ID 4. PSA Birth Certificate 5. Examination Fee: ₱700.00 Fire Officer Exam Schedule: Qualifications All applicants must STRICTLY meet the following qualification requirements: Must be a Filipino citizen; Must be 21 to 35 years old at the date/time of filing of application; Must be of good moral character; Must be mentally and physically fit; Must not have been convicted by final judgment of an offense or crime involving moral turpitude, or of disgraceful or immoral conduct, dishonesty, examination irregularity, drunkenness or addiction to drugs; Must not have been dishonorably discharged from military service or dismissed for cause from any civilian positions in the government; and Must possess a baccalaureate degree from a recognized institution of learning. Important Note : a) Age requirement shall be waived for incumbent employees of the BFP. Age requirement shall also be waive...

CRIMINAL SOCIOLOGY, ETHICS & HUMAN RELATIONS l Criminology Board Exam Reviewer 2023



CRIMINAL SOCIOLOGY, ETHICS & HUMAN RELATIONS


 1. The Police seek to prevent crimes by being present in places where crimes might be committed and by alerting citizens to refrain from practices that make them or their property vulnerable.

A. law enforcement

B. public services

C. opportunity denial

D. order maintenance

 

Answer: C

 

2. The society’s prime instrument for making known what acts are crimes and what sanctions may be applied to those who commit acts defined as crimes.

A. Ethics

B. Law

C. Conduct

D. Justice

 

Answer: B

 

3. A social norm providing guidance for people in their dealings with one another, as a standard against which actions are evaluated, and as a prescription or requirement that people act justly.

A. Law

B. Justice

C. Ethics

D. Conduct

 

Answer: B

 

4. It is the study of human society, its origin, structure, functions and direction.

A. Psychology

B. Criminology

C. Sociology

D. Anthropology

 

Answer: C

 

 

5. A person who has violated the penal law and has been found guilty by the court.

A. Accused

B. Parolee

C. Suspect

D. Criminal

 

Answer: D

 

6. A body of knowledge regarding crime as a social phenomenon.

A. criminal psychology

B. criminal sociology

C. criminal law

D. criminology



Answer: D


7. The reduction or elimination of the desire and opportunity to commit a crime.

A. law enforcement

B. crime prevention

C. protection of rights

D. order maintenance


Answer: B

8. The primary advocate of the Positivist School in Criminology.

A. Cesare Beccaria

B. Cesare Lombroso

C. Henry Goddard

D. Augusto Comti


Answer: B


9. The science of classifying human physical characteristics.

A. Determinism

B. Somatology

C. Positivism

D. Atavism


Answer: B


10. Reacting to events with alertness and vigilance and a feeling of persecution.

A. dementia praecox

B. hallucination

C. paranoia

D. depression


Answer: C


11. Science concerned with improving the quality of human off springs.

A. Genetics

B. Eugenics

C. Criminology D. Heredity


Answer: B

 

 

12. Scientific approach based upon mental processes and characteristics.

A. psychogenic determinism

B. emotional determinism

C. biological determinism

D. criminological determinism


Answer: A


13. The principle that events, including criminal behavior, has sufficient causes.

A. Positivism

B. Determinism

C. Atavism

D. Nazism


Answer: B


14. Criminals who acted under the impulse of uncontrolled emotion on occasion during otherwise moral lives.

A. seasonal criminals

B. criminals of passion

C. occasional criminals

D. born criminals


Answer: B


15. It is the most basic social institution and is the most potentially effective agency of social control.

A. Church

B. Community

C. Family

D. School


Answer: C


16. A sub-discipline of criminology which focuses on victims of crime.

A. Penology

B. Criminal psychology

C. Criminal profiling

D. Victimology


Answer: D


17. An irrational fear which is fixed, intense, uncontrollable and often has no reasonable foundation.

A. Phobia

B. Delusions

C. Regression

D. Anxiety

Answer: A


18. The principle which states that man, by nature, always tries to maximize pleasure and avoid pain.

A. Utopia

B. Hedonism

C. Socialism

D. Atavism


Answer: B

 

19. The mental capacity to distinguish right from wrong.

A. Discernment

B. Morality

C. Ethics

D. Imbecility


Answer: A


20. It has the power to define and punish crimes.

A. Church

B. State

C. Judiciary

D. Police


Answer: B


21. Which of the following is not a victimless crime?

A. Vagrancy

B. illegal gambling

C. illegal detention

D. illegal possession of prohibited drugs


Answer: C


22. The purpose of penalty in the Positivist School of Criminology.

A. Retribution

B. Reformation

C. Rejection

D. Restitution


Answer: B


23. A doctrine which criminals were seen as distinct types of humans who could be distinguished from non criminals by certain physical traits.

A. theory of biological inferiority

B. theory of natural selection

C. theory of differential association

D. theory of evolution


Answer: A

24. Referred to as dementia praecox, this is a form of psychosis characterized by thinking disturbance and regression.

A. Schizophrenia

B. manic depression

C. paranoia

D. psychopathy


Answer: A


25. According to psychoanalysis, this refers to the conscience of man.

A. Ego

B. Id

C. super ego

D. spirit


Answer: C


26. A type of crime in which the end result is destructive.

A. acquisitive crime

B. extinctive crime

C. seasonal crime

D. static crime


Answer: B


27. Study of criminality in relation to spatial distribution in a community.

A. Criminal epidemiology

B. Criminal demography

C. Criminal psychology

D. Criminal determinism


Answer: B


28. The taking of a person into custody in order that he may be bound to answer for the commission of an offense.

A. Search

B. Seizure

C. Detention

D. Arrest


Answer: D


29. A valid warrant less arrest.

A. citizen’s arrest

B. void arrest

C. illegal arrest

D. juridical arrest


Answer: A


30. The authority of the court to hear or determine a case.

A. executive power

B. jurisdiction

C. hearing

D. decision


Answer: B


31. A component or pillar of the Criminal Justice System which is involved in the administration of appropriate sanctions in keeping with the sentence handed down.

A. Corrections

B. Prosecutions

C. law enforcement

D. court


Answer: A


32. The reading of charges against the accused in the open court and the declaration of his plea of guilty or not guilty.

A. Charging

B. Sentencing

C. Arraignment

D. Trial


Answer: C


33. The major function of the PROSECUTION component of the Criminal Justice System.

A. To enforce the laws of the land

B. To rehabilitate prisoners

C. To represent the government in criminal cases

D. All of these


Answer:  D


34. The supreme law of the Land.

A. Bible

B. Constitution

C. PNP Law

D. Common Law


Answer: B


34. It means not only observed acts of crime but the results of a crime, which triggers the operation of the criminal justice process.

A. commission of a crime

B. solution of a crime

C. detection of a crime

D. adjudication of a crime


Answer: B


35. The machinery of the State designed to enforce the law by arresting, prosecuting and adjudicating those accused of violating it and by applying the proper sanctions to those found guilty.

A. Court

B. Government

C. Criminal Justice System

D. Due Process of Law

C

36. A law enforcement function in order to preserve social and public order.

A. Protection

B. crowd control

C. order maintenance

D. crime prevention


Answer: C


37. This defense in a criminal case is based on the claim that the act was the result, not of any intent on the part of the accused, but of threats of loss of life, limb or a loved one.

A. defense of instigation

B. defense of consent

C. defense of alibi

D. defense of duress


Answer: D


38. The society’s primary instrument for making known what acts are crimes and what sanctions may be applied to those who commit acts defined as crimes.

A. Law

B. Ethics

C. Media

D. Conduct


Answer: A


39. A function of the Prosecution, by representing the State in criminal cases and to present the case to the judge.

A. trial advocacy

B. pleading

C. rehabilitation

D. charging


Answer: A


40. A claim by the accused that he or she was in another place when the crime occurred and therefore could not have committed it.

A. defense of instigation

B. defense of alibi

C. defense of consent

D. defense of duress


Answer: B


41. The informal component of the Criminal Justice System.

A. Community

B. law enforcement

C. prosecution

D. corrections


Answer: A


42. Maltreatment of a child is considered0

A. child misuse

B. child delinquency

C. child defect

D. child abuse


Answer: D


43. PD 603 is known as:

A. the Parole Law

B. the Probation Law

C. the Child and Youth Welfare Code

D. the Revised Penal Code for children


Answer: C


44. It refers to anti social act which deviates from normal pattern of rules and regulations

A. Recidivism

B. Reiteracion

C. Delinquency

D. Crime


Answer: C


45. A child whose basic needs have been deliberately unattended.

A. neglected child

B. abandoned child

C. dependent child

D. abusive child


Answer: A


46. A twenty four hour child caring institution that provide short term resident care for youthful offenders.

A. Shelter care Institution

B. Nursery

C. Foster Home

D. Detention Home


Answer: A


47. A local government together with society of individuals or institutions.

A. Family

B. Community

C. Religion

D. Prison


Answer: B


48. A type of terrorism which is meant to incite the government to repression.

A. organizational terrorism

B. provocative terrorism

C. symbolic terrorism

D. Narco-terrorism


Answer: B


49. A type of terrorism which is aimed at a victim who symbolizes the State.

A. symbolic terrorism

B. organizational terrorism

C. allegiance terrorism

D. provocative terrorism


Answer: A


50. The following are guidelines for police negotiators, except one.

A. Don’t raise the aspirations or expectations of the hostage takers

B. Give in to all of the terrorists’ demands

C. Conserve your concession

D. Make sure you get something in return for a concession


Answer: B


51. The following are qualities which must be possessed by a police negotiator except one:

A. Flexible

B. Irrational

C. Patient

D. knows psychology


Answer: B


52. Phenomena in a hostage situation where the hostages become sympathetic to the hostage takers.

A. Oslo Syndrome

B. Stockholm Syndrome

C. Hostage Syndrome

D. Helsinki Syndrome


Answer: B


53. The following are characteristics common to terrorists except one

A. operate openly

B. highly mobile

C. promote fear

D. possess limited resources


Answer: A


54. The following are short range terrorists goal except one

A. obtain money, weapon or equipment

B. cause dramatic change in the government

C. satisfy vengeance

D. free prisoners


Answer: B


55. According to Frederick Hacker, these are terrorists who are using terrorism to change society.

A. Crusaders

B. Crazies

C. Criminals

D. Mercenaries


Answer: A


56. Which of the following is considered least among terroristic tactic?

A. noise barrage

B. assassination

C. bombing

D. kidnapping


Answer: A


57. The effective planning, formulation of policies, procedures and techniques for dealing with sudden violent acts of terrorists.

A. Threat Analysis

B. Crisis Management

C. Stress Management

D. Hostage Negotiation


Answer: B


58. It is a method whereby an organized group or party seeks to achieve its avowed aims chiefly through the systematic use of violence.

A. conventional warfare

B. insurrection

C. terrorism

D. insurgency


Answer: C


59. The most important consideration in a hostage taking situation.

A. protection of life

B. media coverage

C. protection of property

D. capture of the hostage taker


Answer: A


60. In dealing with the hostage taker, the negotiator should not:

A. give his name

B. give his rank and designation

C. give in to all demands

D. look friendly or accommodating


Answer: C


61. In a hostage situation, this is a non-negotiable item.

A. Food

B. media access

C. telephone

D. firearm


Answer: D



62. The highest ranking field commander should not also be the chief negotiator because

A. hostage takers will be afraid

B. he is not authorized to grant concessions

C. of conflict of interest as mediator and decision maker

D. hostage takers will not trust him


Answer: C


63. It means to arrange by conferring or discussing.

A. validate

B. negotiate

C. extricate

D. congregate


Answer: B


64. The last option in a hostage situation.

A. Negotiation

B. crowd control

C. assault operation

D. giving in to demands


Answer: C


65. The first step in a hostage situation.

A. Assault

B. Control

C. crowd control

D. negotiation


Answer: C


66. The study of standards of conduct and moral judgment.

A. community relations

B. ethics

C. logic

D. psychology


Answer: B


67. It refers to the commitment, dignity and attitude of an individual towards work and his integrity and his practice of the core moral value principles.

A. Conduct

B. Morality

C. Professionalism

D. Ethics


Answer: C


68. Which of the following is not a police custom on courtesy?

A. Salute

B. address/title

C. giving gifts

D. courtesy call


Answer: C


69. The branch of moral science which treats of the duties which a police officer owes to the public and community.

A. police philosophy

B. police professionalism

C. police conduct

D. police ethics 


Answer: D


70. It is the essence of good manners, a manifestation of sportsmanship and an exposition of gentility and culture.

A. Courtesy

B. Discipline

C. Loyalty

D. Morale


Answer: A


71. A mental or moral training that makes a man willing to be subject to controls and regulations for the good of the entire group of which he is a member.

A. Courtesy

B. Discipline

C. Loyalty

D. Morale


Answer: B


72. The concealment or distortion of truth in a matter of fact relevant to one’s office, or connected with the performance of his duties.

A. gross misconduct

B. incompetence

C. dishonesty

D. disloyalty


Answer: C


73. The doing either through ignorance, inattention or malice, of that which the police officer had no legal right to do at all, as where he acts without any authority whatsoever or exceeds, ignores or abuses his powers.

A. Incompetence

B. Dishonesty

C. Misconduct D. Neglect of duty 


Answer: C


74. The omission or refusal, without sufficient excuse, to perform an act or duty, which is the officer’s legal obligation to perform.

A. Incompetence

B. Misconduct

C. Neglect of duty

D. Bribery


Answer: C


75. As a general rule, police officers are not permitted or allowed to engage in any other business or calling.

A. Bribery

B. Moonlighting

C. Neglect of duty

D. Misconduct


Answer: B


76. Police officers shall treat official business as such, and shall not impart the same to anyone except those for whom it is intended, or as directed by his superior officer, or as required by law.

A. criminal investigation

B. admission

C. confession

D. confidential information


Answer: D


77. A voice of reason bidding oneself to avoid evil and do good.

A. Virtue

B. Value

C. Dignity

D. Conscience


Answer: D


78. Authority of a person he exercised over his subordinates.

A. chain of command

B. command responsibility

C. responsibility of post

D. command by discipline


Answer: B


79. The courage to endure without yielding.

A. Perseverance

B. Endurance

C. Fortitude

D. Prudence


Answer: A


80. This refers to the sum total of dealings of the police with the people it serves.

A. Human Relations

B. Police Relations

C. Police Community Relations

D. Police Public Relations


Answer: C


81. It is designed to influence public opinion in favor of the police force.

A. Public Information Program

B. Public Relations

C. Civic Action programs

D. Mass Communications Programs


Answer: B


82. A judicial tribunal designed to administer justice.

A. Office of the Ombudsman

B. Jury

C. Court

D. Department of Justice


Answer: C


83. The assessment of our own vulnerabilities, the evaluation of the threat, threat groups and probable targets.

A. crisis management

B. hostage negotiation

C. threat analysis

D. surveillance operation


Answer: C


84. A person who is held as a security for the fulfillment of certain demands or terms.

A. Victim

B. Hostage

C. Negotiator

D. Coordinator


Answer: B


85. The calculated use of violence or threat of violence to attain political, religious or ideological goals by instilling fear or using intimidation or coercion.

A. Crisis

B. Strike

C. Crime

D. Terrorism


Answer: D


86. One which consists of several parts that interacts with each other to produce some results, serve some functions or meet some objectives.

A. Justice

B. System

C. Feedback

D. Environment


Answer: B


87. The stage of the criminal justice process which involves the convicted person’s serving the sentence imposed.

A. Sentencing

B. Corrections

C. Adjudication

D. charging


Answer: B


88. The recital of the rights of a suspect during custodial investigation.

A. Bill of Rights

B. Miranda Warning

C. Code of Ethics

D. Policeman’s Code


Answer: B


89. This type of physique has relatively predominant muscles, bones and motor organs of the body.

A. Viscerotonic

B. Mesomorphic

C. Endomorphic

D. Ectomorphic


Answer: B


90. The author of “ Origin of Species” and “ The Descent of Man”.

A. Lombroso

B. Darwin

C. Beccaria

D. Garofalo


Answer: B


91. He is the primary advocate of the “Theory of Differential Association”.

A. Lombroso

B. Sutherland

C. Beccaria

D. Garofalo


Answer: B


92. The author of “On Crimes and Punishment” and the primary advocate of the Classical School of Criminology.

A. Lombroso

B. Sutherland

C. Beccaria

D. Garofalo


Answer: C


93. The one who determines personally the existence of probable cause in the issuance of a search warrant.

A. Fiscal

B. Police officer

C. Judge

D. Victim 


Answer: A


94. When an individual experience tension and anxiety increases making him/her helpless, thus he experience negative feelings called

A. Crisis

B. Frustration

C. Conflict

D. Hallucination


Answer: B


95. Among the following, who is the most vulnerable group to abuse and suffer threats?

A. police

B. parents

C. children

D. old age 


Answer: C


96. In the study of organized crimes, which of the following best defines the term “Costa Nostra”?

A. one thing

B. two things

C. crime confederation

D. crime syndicate


Answer: D


97. What is the strict code of conduct that governs the organized crime group behavior?

A. Omerta

B. Camorra

C. Mob

D. Tamero

 

Answer: A

 

98. Who defined White-collar crime as a criminal act committed by a person of respectability and high social status in the course of his or her occupation?

A. E. Sutherland

B. R. Quinney

C. E. Durkheim

D. C. Darwin

 

Answer: A

 

99. Paul likes to buy stolen cellular phones. His act is an act of

A. None of these

B. Forgery

C. Accessory to theft

D. Larceny

E. Fencing

 

Answer:  E

 

100.In the Organized crime world, who bribes, buys, intimidates and negotiates into a relationship with the police or public official?

A. Enforcer

B. Instigator

C. Corrupter

D. Corruptee

 

Answer: C

 

Comments

Popular posts from this blog

FIRE OFFICER EXAM 2024

    Fire Officer Exam 2024: What are the Requirements? 1. Application Form 2. ID Pictures 3. Valid ID 4. PSA Birth Certificate 5. Examination Fee: ₱700.00 Fire Officer Exam Schedule: Qualifications All applicants must STRICTLY meet the following qualification requirements: Must be a Filipino citizen; Must be 21 to 35 years old at the date/time of filing of application; Must be of good moral character; Must be mentally and physically fit; Must not have been convicted by final judgment of an offense or crime involving moral turpitude, or of disgraceful or immoral conduct, dishonesty, examination irregularity, drunkenness or addiction to drugs; Must not have been dishonorably discharged from military service or dismissed for cause from any civilian positions in the government; and Must possess a baccalaureate degree from a recognized institution of learning. Important Note : a) Age requirement shall be waived for incumbent employees of the BFP. Age requirement shall also be waive...

CIVIL SERVICE EXAM IN 2024

    Requirements & Application CIVIL SERVICE EXAM NA SA MARCH 2024!  Date of Exam: March 3, 2024  Start of Application: Nov. 20, 2023  Deadline of Application: Jan. 3, 2024 2024 Civil Service Exam Schedule: Modes of Taking the Civil Service Exam There are two options for taking the CSE: Pen-And-Paper Test (PPT)  is the traditional way of taking the test, in which you have to shade circles using a black ballpoint pen. This test costs ₱500, and the results come out 60 days after the exam. Computerized Examination (COMEX)  lets you take the exam on a computer at your registered CSC testing center. While this option is on the pricier side compared to the PPT (requiring a ₱680 fee), the exam results can be expected a week after taking the examination. When is the Next Civil Service Exam? To be announced (TBA) What are the Qualifications? Who are allowed to apply? Filipino Citizen, at least 18 years old, and of good moral character. Has no criminal recor...

CRIMINOLOGY BOARD EXAM REVIEWER 2023

Chapter 1: Introduction to Criminal Justice System in the Philippines Learning Objectives: At the end of this chapter, the students will be able to: Define Criminal Justice; Determine the Importance of Criminal Justice; Identify and explain the types of Justice; Identify the Pros and Cons of the type of justice; Define the 5 Pillars of the Justice System; Discuss the agencies in charge of each 5 Pillars of the Justice System; and Determine some of the powers and functions of the agencies in charge in every 5 Pillars. Criminal Justice System Criminal Justice is a general term that refers to the laws, procedures, institutions, and policies in effect prior to, during, and after a crime is committed (Cornell Law School, 2022). It intends to demonstrate not only how current law defines criminal behavior, but also how people and organizations involved in criminal justice use and interpret the law in their approaches to responding to crime in practice. (Cross, 2010). Criminal justice as a mo...