Skip to main content

FIRE OFFICER EXAM 2024

    Fire Officer Exam 2024: What are the Requirements? 1. Application Form 2. ID Pictures 3. Valid ID 4. PSA Birth Certificate 5. Examination Fee: ₱700.00 Fire Officer Exam Schedule: Qualifications All applicants must STRICTLY meet the following qualification requirements: Must be a Filipino citizen; Must be 21 to 35 years old at the date/time of filing of application; Must be of good moral character; Must be mentally and physically fit; Must not have been convicted by final judgment of an offense or crime involving moral turpitude, or of disgraceful or immoral conduct, dishonesty, examination irregularity, drunkenness or addiction to drugs; Must not have been dishonorably discharged from military service or dismissed for cause from any civilian positions in the government; and Must possess a baccalaureate degree from a recognized institution of learning. Important Note : a) Age requirement shall be waived for incumbent employees of the BFP. Age requirement shall also be waive...

SOCIOLOGY CRIMINOLOGY l Criminology Board Exam Reviewer 2023


 



SOCIOLOGY CRIMINOLOGY


1. An old woman approached PO3 Gomez asking the police officer to run after an unidentified young man who allegedly snatched her      mobile phone. PO3 Gomez declined claiming that the man was  already a block away from them and besides the police officer alleged that he is rushing home for an urgent matter. The officer’s  refusal to help the old woman is an example of
         A.    nonfeasance
         B.    malfeasance 
         C.    misfeasance
         D.    misconduct        
                                                            Answer: A                        

2. When the accused is found not guilty of the charges presented   before the court, he is
        A.    convicted
        B.    suspended
        C.    acquitted
        D.    absuelto           
                                                             Answer: C                        

3. Guilty by act means
         A.    Actus Reus
         B.    Actus Numbus
         C.    Giltus reus
         D.    Rea mensa     
                                                              Answer: A                       

4. If physiological or psychological dependence on some agent are  obviously detected from a person, he is in the state of
         A.    dependency or addiction
         B.    comatose
         C.    insanity
         D.    metamorphosis 
                                                           Answer: A                  

 



5. Which of the following is described as the threatening behaviors, either verbal or physical, directed at others
         A.    Abnormality
         B.    Dependency
         C.    Aggression
         D.    Violence     
                                                            Answer: C                            

6. What aggressive behavior includes repeated noncompliance to a  direct command, verbal abuse-name calling, verbal abuse-threat, and physical abuse?
         A.    Interactive
         B.    Isolated
         C.    Covert
         D.    Overt    
                                                              Answer: A                                 

7. What aggressive behavior includes cursing/swearing, intentional 
     destruction of property, and self destructive behaviors?
         A.    Isolated
         B.    Covert
         C.    Interactive
         D . Overt     
                                                               Answer: A                                    

8. What aggressive behavior includes the emotional and cognitive
     components of aggression such as anger and hostility?
         A.    Covert
         B.    Dynamic
         C.    Interactive
         D.    Directive       
                                                                Answer: A                           

9. When there is an apparent, intentional, and physically aggressive
     act irrespective of severity against another person, there is
         A.    Battering
         B.    Assault
         C.    Chaos
         D.    Crisis   
                                                                Answer: B                                 

10.What kind of assault committed when it includes kicking,
     punching,deliberately throwing an object and drawing a lethal
     weapon against someone?
         A.    Mental
         B.    Physical
         C.    Sexual
         D.    Verbal   
                                                                 Answer: B                               

11.Allege means
         A.    Assert or make an accusation
         B.    remove from its position
         C.    direct an act from doing
         D.    intentional mutilation                  Answer: A
 
12.What do you call measures other than judicial proceedings used


     to deal with a young person alleged to have committed an
     offense?
         A.    Rehabilitation
         B.    Alternative measures
         C.    Individual response against bad behavior
         D.    Extra judicial proceedings           Answer: B

13.What do we call the psychological, emotional and behavioral
     reactions and deficits of women victims and their inability to
     respond effectively to repeated physical and psychological 
     violence?
         A.    Woman Menopausal Syndrome
         B.    Battered Woman Syndrome
         C.    Violence against women
         D.    M'Naghten Rule                         Answer: B

14.What is the theory that tumors and seizures have been
     associated with aggression and violent behavior?
         A.    Brain lesion theory
         B.    Conspiracy theory
         C.    Neurotic Mind theory
         D.    Dementia praecox                      Answer: A

15.A term used to describe a clinical condition in young children who


     have received non-accidental, inexcusable violence or injury,
     ranging from minimal to severe or fatal trauma, at the hand of
     an adult in a position of trust, generally a parent or guardian
         A.    Battered Child Syndrome
         B.    Incapacitated Child Syndrome
         C.    Abuse Trauma Syndrome
         D.    None of these                            Answer: A

16.When we say capital offense, it means:
         A.    a very serious crime, for which the death penalty is 
                 imposed
         B.    the highest penalty for selected offenses
         C.    total punishment of offender by incarceration
         D.    all of the above                          Answer: A



17.At trial, the authenticity of an item as evidence is crucial,
     whether it be a physical object like a bullet, a medical record or a
     photograph. The item cannot be offered in court without a
     testimonial sponsor who can vouch for its unaltered authenticity


     to the court and the jury. To validate an items unaltered
     authenticity, a record must be kept of each and every time the
     item changes hands. This refers to
         A.    Records management
         B.    Presentation of evidence in court
         C.    Chain of custody
         D.    Laboratory analysis of items        Answer: A
 
18.The negligent treatment or maltreatment of a child by a parent or


     caretaker under circumstances indicating harm or threatened
     harm to the child's health or welfare is known as
         A.    Child Abuse
         B.    Child Neglect
         C.    Child Dilemma
         D.    Child in conflict with the law       Answer: C

19.The exchange of sexual favors for money or other material goods
     without any emotional involvement  involving a person under the
     age of 18 years is called
         A.    Child prostitution
         B.    Child trafficking
         C.    Both A and B are correct
         D.    Both A and B are wrong             Answer: A

20.An abuse that is kept secret for a purpose, concealed, or 
     underhanded is called
         A.    Clandestine abuse
         B.    Clinical abuse
         C.    Overt abuse
         D.    Abuse of authority                     Answer: A

21.A false belief based on an incorrect inference about external
     reality and firmly sustained despite clear evidence to the
     contrary, and which is not related to cultural or religious beliefs
         A.    False alarm
         B.    Wrong perception
         C.    Incoherence
         D.    Delusion                                      Answer: D
     
22.Which of the following is an act committed by a juvenile for
     which an adult could be prosecuted in a criminal court?
         A.    Adult offense
         B.    Status offense
         C.    Delinquency offense
         D.    Children in conflict with the law      Answer: C

23.Anything that has been used, left, removed, altered or
     contaminated during the commission of a crime by either the
     suspect or victim is part of
         A.    Evidence
         B.    Modus operandi
         C.    Recidivism
         D.    Preservation of crime scene       Answer: A

24.Generally, putting to death a person, as a legal penalty, is called
         A.    Infliction
         B.    Execution
         C.    Murder
         D.    Capital punishment                     Answer: B

25.Among the following, what is the form of abuse where the use of
     the victim is for selfish purposes and or financial gain?
         A.    Verbal Abuse
         B.    Exploitation
         C.    Racketeering
         D.    Khotongism                                Answer: C

26.The most common legal grounds for termination of parental rights,
     also a form of child abuse in most states. Sporadic visits, a few
     phone calls, or birthday cards are not sufficient to maintain
     parental rights.
         A.    Exploitation
         B.    Abuse
         C.    Neglect
         D.    Abandonment                             Answer: D

27.Which of the following is defined as acts or omissions by a legal
     caretaker that encompasses a broad range of acts, and usually
     requires proof of intent.
         A.    Abuse
         B.    Exploitation
         C.    Neglect
         D.    Abandonment                             Answer: A

28.The phase of a delinquency hearing similar to a "trial" in adult
     criminal court,except that juveniles have no right to a jury trial, a
     public trial, or bail.
         A.    Acquittal
         B.    Conviction
         C.    Adjudication
         D.    Entertainment                             Answer: C

29.Any of the processes involving enforcement of care, custody, or
     support orders by an executive agency rather than by courts or
     judges.
         A.    Criminal procedure
         B.    Administrative procedure
         C.    Summary procedure
         D.    Trial                                             Answer: B

30.A legal relationship between two people not biologically related,
     usually terminating the rights of biological parents, and usually
     with a trial "live-in" period. Once it is finalized, the records are
     sealed and only the most compelling interests will enable
     disclosure of documents.
         A.    Adoption
         B.    Foster parenting
         C.    Common law relationship
         D.    Brotherhood                               Answer: A

31.What is the legal doctrine establishing court as determiner of best
     environment for raising child which is an alternative to the Parens
     Patriae Doctrine?
         A.    Rights of Society
         B.    Miranda Doctrine
         C.    Best interest of the Child Rule
         D.    Parental Obligation                     Answer: C

32.What was the case that allowed second prosecution in adult
     court for conviction in juvenile court which was based on idea
     that first conviction was a "civil" matter?
         A.    Case Law
         B.    Breed v. Jones
         C.    Miranda v. Arizona
         D.    Matt v. Jeff                                Answer: B

33.The Law established by the history of judicial decisions in cases
     decided by judges, as opposed to common law which is
     developed from the history of judicial decisions and social
     customs.
         A.    Case Law
         B.    Breed v. Jones
         C.    Miranda v. Arizona
         D.    Matt v. Jeff                                Answer: A

34.The filing of legal papers by a child welfare agency when its
     investigation has turned up evidence of child abuse. This is a
     civil,rather than criminal, charge designed to take preventive
     action, like appointment of a guardian for at-risk children before
     abuse occurs. 
         A.    Child prosecution
         B.    Child protection action
         C.    Parens Patriae
         D.    Preliminary investigation             Answer: B

35.The act of being responsible for enforcing child support
     obligations is known as
         A.    Child’s care
         B.    Parental Guidance
         C.    Child at risk
         D.    Child support                              Answer: D

36.A court order for placement in a secure facility, separate from
     adults, for the rehabilitation of a juvenile delinquent.
         A.    Summon
         B.    Subpoena
         C.    Custodial confinement
         D.    Rehabilitation order                    Answer: C

37.___ is anyone under the care of someone else. A child ceases to
     be a dependent when they reach the age of emancipation.
         A.    Delinquent
         B.    Dependent
         C.    Independent
         D.    Recognizance                             Answer: B
   
38.It a phase of delinquency proceeding similar to "sentencing" 
     phase of adult trial. The judge must consider alternative,
     innovative, and individualized sentences rather than imposing
     standard sentences.
         A.    Preliminary investigation
         B.    Judgment
         C.    Disposition
         D.    Probationary period                   Answer: C

39.The independence of a minor from his or her parents before  
     reaching age of majority is known as
         A.    Enlightenment
         B.    Recognizance
         C.    Emancipation
         D.    Freedom from parental obligation       Answer: C

40.A clause requiring government to treat similarly situated people
     the same or have good reason for treating them differently.
     Compelling reasons are considered to exist for treating children
     differently.
         A.    Bill of Rights
         B.    Equal Protection
         C.    Parens Patriae
         D.    Diversion                                     Answer: B

41.What is the legal doctrine preventing unemancipated children
     from suing their parents?
         A.    Parens Patriae Doctrine
         B.    Equal Protection
         C.    Family Immunity Doctrine
         D.    Poisonous Tree Doctrine               Answer: C

42.What is the legal doctrine holding parents liable for injuries caused
     by a child's negligent driving or other actions?
         A.    Family Purpose Doctrine
         B.    Family Immunity Doctrine
         C.    Parens Patriae Doctrine
         D.    None of the above                      Answer: A

43.Guardian ad litem means:
         A.    “For the Proceeding"
         B.    “Protection of child by the law”
         C.    “Guardians of the little children”
         D.    “Legal authority”                         Answer: A
 
44.A court order giving an individual or organization legal authority
     over a child. A guardian of the person is usually an individual and
     the child is called a ward. A guardian of the estate is usually an
     organization, like a bank, which manages the property and assets
     of a child's inheritance. Guardians are usually compensated for
     their services.
         A.    Guardianship
         B.    Order of Authority
         C.    In Loco Parentis
         D.    Parens Patriae                            Answer: A
 
45.Teachers, administrators, and babysitters who are viewed as
     having some temporary parental rights & obligations are
     considered
         A.    Guardianship
         B.    Order of Authority  
         C.    In Loco Parentis
         D.    Parens Patriae                            Answer: C

46.What is the legal doctrine establishing "parental" role of state 
     over welfare of its citizens, especially its children?
         A.    Guardianship
         B.    Order of Authority
         C.    In Loco Parentis
         D.    Parens Patriae                            Answer: D

47.The emergency, temporary custody by a child welfare agency,
     police agency, or hospital for reasons of immanent danger to the
     child is called
         A.    Preventive detention
         B.    Diversion
         C.    Witness protection program
         D.    Protective custody                     Answer: D

48.What is the legal doctrine granting custody to the parent whom
     the child feels the greatest emotional attachment to?
         A.    Psychological Parent
         B.    Maternity
         C.    Paternity
         D.    Parental Selection                       Answer: A

49.A disposition requiring a defendant to pay damages to a victim.
     The law prohibits making it a condition of receiving probation.
     Poor families cannot be deprived of probation simply because
     they are  too poor to afford it.
         A.    Bond
         B.    Surety
         C.    Restitution
         D.    Protection money                        Answer: C
         
50.An activity illegal when engaged in by a minor, but not when done
     by an adult. Examples include truancy, curfew, running away, or
     habitually disobeying parents.
         A.    Adult Offenses
         B.    Minor Offenses
         C.    Status Offenses
         D.    Stubbornness                             Answer: C

51.A spouse of a biological parent who has no legal rights or duties
     to the child other than those which have been voluntarily
     accepted.
         A.    Maternity
         B.    Paternity
         C.    Stepparent
         D.    Foster parent                              Answer: C

52.A parent who provided an egg, sperm, or uterus with an intent of
     giving the child up for adoption to specific parties.
         A.    None of these
         B.    Stepparent
         C.    Foster Parent
         D.    Surrogate Parent                        Answer: D

53.What is the legal doctrine that unless the mother is "unfit", very
     young children should be placed in custody with their mother
     following a divorce?
         A.    Tender Years Doctrine
         B.    Psychological Parent Doctrine
         C.    Unwed Mother’s Doctrine
         D.    Illegitimacy                                  Answer: A

54.What is declared of a temporary or permanent termination of
     parental rights in the best interest of the child usually for
     reasons of abandonment, abuse, or neglect, but also including
     mental illness, addiction, or criminal record?
         A.    Unfit Parent
         B.    Psychological Incapacitation
         C.    Mental Disturbance
         D.    Child at risk                                 Answer: B

55.It refers to the security given for the release of the person in
     custody of the law, furnished by him/her or a bondsman, to
     guarantee his/her appearance before any court.
         A.    Surety
         B.    Money order
         C.    Conditions
         D.    None of these                            Answer: D

56.It refers to the totality of the circumstances and conditions most
     congenial to the survival, protection and feelings of security of
     the child and most encouraging to the child’s physical,
     psychological and emotional development.
         A.    Best interest of the child
         B.    Rights
         C.    Obligations
         D.    Child’s role                                   Answer: A

57.Children who are vulnerable to and at the risk of committing
     criminal offenses because of personal, family and social
     circumstances are considered
         A.    Abused Children
         B.    Neglected Children
         C.    Children in conflict with the law
         D.    Children at risk                            Answer: D
  
58.A child who is alleged as, accused of, or adjudged as, having
     committed an offense under Philippine laws is considered
         A.    Child at risk
         B.    Child in conflict with the law
         C.    Minor offense
         D.    Juvenile offender                       Answer: B

59.The apprehension or taking into custody of a child in conflict with
     the law by law enforcement officers or private citizens is termed
     as:
         A.    Arrest
         B.    Initial contact
         C.    Child custody
         D.    All of the above                          Answer: B

60.The series of activities designed to address issues that caused
     the child to commit an offense. It may take the form of an
     individualized treatment program, which may include counseling,
     skills training, education, and other activities that will enhance
     his/her psychological, emotional and psycho-social well-being is
     called
         A.    reformation guide
         B.    intervention
         C.    diversion
         D.    welfare procedures                    Answer: B

61.An undertaking in lieu of a bond assumed by a parent or
     custodian who shall be responsible for the appearance in court of
     the child in conflict with the law, when required is known as
         A.    Status offense
         B.    None of these
         C.    Recognizance
         D.    Bail                                              Answer: C

62.What is the type of offense committed where there is no private
     offended party involved?
         A.    Status offense
         B.    Victimless crime
         C.    Minor crime
         D.    None of these                            Answer: B
 
63.What is the doctrine that requires a process of resolving conflicts
     with the maximum involvement of the victim, the offender and
     the community?
         A.    Proactive justice
         B.    Restorative justice
         C.    Reactive justice
         D.    All of the above                          Answer: B

64.One of the following is an act constituting exploitation and sex 
     abuse among children in exchange of any form of incentive.
         A.    Child trafficking   
         B.    Child abuse
         C.    Child prostitution
         D.    Child racketeering                       Answer: C

65.Centuries ago, criminal behavior was believed to be the result of
     evil spirits and demons.Guilt and innocence were established by a
     variety of procedures that presumably called forth the
     supernatural allies of the accused. The accused were innocent if
     they could survive an ordeal, they were guilty if they died at the
     stake or if omens were associated with them. In the 18th
     century,this spiritual determination began to give way to:
         A.    The belief that there is no such thing as bad spirits
         B.    The belief that humans are rational creatures with free  
                 will,who    seek happiness and pleasure and avoid pain
         C.    The belief that man is a demon and devil
         D.    The belief that man is evolved from the animal ape.   
                                                                    Answer: B

66.Among the following classical thoughts in Criminology is not  
     correct:
         A.    The Classical school of Criminology is spearheaded by 
                 Bentham and Beccaria.
         B.    The Classical School of Criminology is an advocate of
                 punishment as a deterrent to crime.
         C.    The Classical School of Criminology argues that criminals
                 were primitive creatures, incapable of living normally in 
                 society.
         D.    The Classical School of Criminology also argued that
                 nature has placed mankind under the governance of two
                 sovereign masters, “pain” and “pleasure’.
              
                                                                    Answer: C
  
67.What school of thought in Criminology challenges the proposition
      that man has absolute free will to choose between good and evil
     and states that it is not absolute as presumed to be because
     free will can be diminished by pathology, mental disorders and
     other conditions that may instigate personal responsibility? 
         A.    Neo-classical School of Criminology
         B.    Positivism
         C.    Hedonistic Calculus
         D.    Radical Criminology                     Answer: A

68.The Classical School of thoughts in Criminology is based on the
     principle of free will. The positivist thoughts on the other hand is
     focused on the principle of:
         A.    Darwinism
         B.    Determinism
         C.    Cognitive Functioning
         D.    Conceptual Thinking                   Answer: B

69.The Differential Association Theory provides a good illustration of
     a social learning approach perspective in Criminology Criminal
     behavior according to this theory is:
         A.    A result of an emotional disturbance
         B.    An inmate quality of goodness or badness
         C.    Learned and not inherited
         D.   An excess of wisdom                    Answer: C

70.What perspective in Criminology probes the situational or
     environmental action and examines the underlying conditions with
     in the environment that may encourage criminal behavior?
         A.    Psychiatric Criminology
         B.    Psychological Criminology
         C.    Sociological Criminology
         D.    Criminal Anthropology                 Answer: C

71.In the past, psychologist assumed that they could best
     understand human behavior by searching for a stable, consistent
     personality dispositions or traits that exert orderly generalized
     effects on behavior. Which among the following theory on
     Criminal Behavior is not consistent with the previous statement?
         A.Psychoanalytical Theory
         B.Strain Theory
         C.Behavioral descriptions
         D.Psychological Determination           Answer: B

72.Based on the Lombroso’s works, he classified criminals as: the
     born criminal, the habitual, the passionate and the criminoloid.
    Which of the following statements describe a criminoloid?
         A.    the morally insane and hysteric criminal
         B.    the impulsive and cruel criminal
         C.    the “weak natures” susceptible to bad examples
         D.    the primitive and atavist             Answer: C

73.Some criminology theorists have linked physical characteristics
     with personality. Among these theories is William Sheldon’s
     Somatotyping theory. He classified body physique into three
     categories as the endomorphic, the mesomorphic and the
     ectomorphic body. Of the following statements, which
     appropriately describes the mesomorphic?
         A.    the twin and fragile with withdrawn behavior
         B.    the muscular and hard physique
         C.    the attractive and beautifully shaped
         D.    the fat and soft body type        Answer: B

74.According to Hans Eyesenck, in his study about the behavioral
     character and incidence to crime, the typical extravert is one
     who is: 
         A.    sociable, impulsive, optimistic and has high needs for  
                excitement
         B.    reserved, quiet and cautious
         C.    undersized, short and untidy
         D.    over sized, heavy and firm         Answer: A

75.To explain human behavior, social learning theorists place great
     emphasis on cognitive variables. Social learning reflects the
     theory’s strong assumption that we learn primarily by observing
     and listening to people around us-
         A.    the social environment
         B.    the stimulus that elicit response
         C.    the mental state and brain-mediation processes.
         D.    the reinforcements for behavior     Answer: A

76.In the study of juvenile delinquency, which of the following
     projects paved the way for a reassessment of existing
     treatment and prevention programs for delinquents?
         A.    Chicago Area Project of 1930
         B.    Illinois Legislature
         C.    Boston Child Guidance Clinic
         D.    President’s Commission on Law Enforcement in the
                U.S.    
                                                                    Answer: A

77.One family background predictors in juvenile delinquency is
     broken home. The term broken home is ambiguous but can be
     characterized by:
         A.    Inadequate type of family structure
         B.    Anti-social type of family structure
         C.    Discordant or disturbed family structure
         D.    Disrupted or incomplete family structure   Answer: D

78.Parental discipline appears relation to delinquency. Harsh
     discipline in the home may result in more delinquencies than
     consistent and reasoning forms of discipline. Aside from this,
     screaming at the child, calling the child insulting names,
     excessive criticizing or generally ignoring the child is also
     contributory to delinquency. These actions simply refers to:
         A.    Physical Abuse
         B.    Emotional abuse
         C.    Unfair parent
         D.    Parental neglect                         Answer: B

79.When a person is seen to show indiscriminate giggling or crying,
     emotional flatness, the voice is monotonous, the face immobile
     and expressionless and manifest highly bizarre and add behavior
     then appropriately he is:
         A.    suffering from neurotic behavior
         B.    suffering from psychopathic behavior
         C.    suffering from schizophrenia or psychotic behavior
         D.    suffering from sexual dysfunctions    Answer: C

80.It is a popular notion that the brutal, violent and apparently
     senseless crime is usually committed by someone who is mentally
     ill or sick. Or if not sick, then the person is an animal. The kind of
     alternate explanation is an influence of the:
         A.    Positivist theory of Criminology
         B.    Classical theory of Criminology
         C.    Neoclassical theory of Criminology
         D.    Differential Association theory of Criminology   Answer: A

81.Which of the following is not a symptom of dyssocial behavior?
         A.    Failure to conform to social norms.
         B.    Consistent irresponsibility, as reflected in a poor work 
                 history
         C.    Lack of guilt for wrongdoings.
         D.    Episode of schizophrenia like illogical thinking  Answer: D

82.A Scottish woodcutter was accused of killing a man he believed
     to be Prime Minister for thought that he was persecuted by the
     Tories and their leader, Robert Peel, however turned out to be
     another person. The court believed he was so mentally deranged
     that it would be inhuman to convict him since it was clear he
     was not in control of his faculties.This case became known as:   
         A.    the M’naghten Rule
         B.    the Durham Rule
         C.    the Brawner Rule
         D.    the Irrational Mind Rule              Answer: A
    
83.One day we maybe cool and withdrawn and the next day, warm
     and sociable. This condition may fall into the disorder known as:
         A.    Bipolar disorder
         B.    Schizophrenia
         C.    Psychopathic behavior
         D.    Amnesia                                      Answer: A

84.A bank robber who kills some individual with in the bank, flees
     with hostages, and kills a number of people while in flight diving a
     chase would be an example of:
         A.    Serial Murder
         B.    Spree Murder
         C.    Mass Murder
         D.    Multiple Murder                          Answer: A

85.Pedro engaged in a multiple means of torture, using psychological
     torment combined with physical methods to lighten his sexual
     arousal is suffering from:
         A.    Sexual Pyromania
         B.    Sexual Sadism
         C.    Sexual Torture
         D.    Masochism                                  Answer: B

86.There are many pathways to delinquency and a variety of family
     circumstances contribute to negative behavior in children.  Which
     of the following developmental pathways to delinquency begins
     with stubborn behavior, then defiant behavior, and developing
     later into avoidance of authority figures like truancy, running
     away, staying out late, etc.?
         A.    Authority conflict pathways
         B.    Covert pathway
         C.    Overt pathway
         D.    None of these                            Answer: A

87.Which of the following refers to juveniles who have doli incapax?
         A.    Children aging from 7 to 12 years
         B.    Children above 9 that below 15 years old
         C.    Children at puberty age
         D.    Children in conflict with the law         Answer: B

88.Recent research and legal literature suggest that a useful away
     of classifying juvenile crime is to distinguish between serious and
     non-serious acts and between serious and non-serious offenders.
     Among the following, which is not considered a serious juvenile
     act?
         A.    Forcible sexual intercourse
         B.    Larceny
         C.    Homicide
         D.    Vagrancy                                     Answer: D

89.The best PCR a police officer can do to the community is
         A.    harass the people 
         B.    perform his job well
         C.    dress well   
         D.    always present in the office       Answer: B

90.Which of the following is the basic political unit of the Filipino
     nation that implements the policies of the national and local
     government?
         A.    family
         B.    society    
         C.    community  
         D.    barangay                                    Answer: A

91.In crisis management, the teams under the support unit are under
     the control of the ground commander.  Which is responsible for
     the collection and processing of all information needed by the on
     – scene commander?
         A.    Security element
         B.    Support unit     
         C.    Negotiation unit   
         D.    Intelligence team                        Answer: D

92.What is known to be the oldest but commonly used terrorist
    tactic where target are often police, military officials or political
    features?
         A.    Hijacking
         B.    Assassination
         C.    Ambush
         D.    Kidnap for Ransom                     Answer: B

93.The one who makes complete estimate of the crisis situation and
     plans his courses of actions upon arrival at the incident area
     while negotiation is in progress is the 
          A.    Chief Negotiator
          B.    Tactical Commander
          C.    Fire fighting team
          D.    Support Unit Commander          Answer: B

94.A comprehensive plan which delineates responsibilities and
     specific action to be taken when a bomb incident or bomb threat
     occurs is called
         A.    Floor plan
         B.    Bomb threat plan
         C.    Drill
         D.    Contingency plan                       Answer: B

95.What do you call the phenomenon where a hostage begins to
     identify his captor and give his sympathy to his own hostage
     taker?
         A.    Holmshock syndrome
         B.    Traumatic syndrome
         C.    Withdrawal syndrome
         D.    none of these                            Answer: D

96.Among the following, which is most contagious on human
     emotion?
         A.    Fear
         B.    Panic
         C.    Worry
         D.    Dementia Praecox                      Answer: A

97.In Stockholm syndrome, some of the causes why a hostage
     becomes cooperative with the hostage taker is due to
         A.    selfishness
         B.    personal grudge
         C.    personal affection
         D.    personal interest                        Answer: C

98.The stage of advance planning, organization and coordination
     and control in response to an anticipated future crisis occurrence
     is called
         A.    Proactive Crisis Management
         B.    Reactive Crisis Management   
         C.    Performance Stage
         D.    Reaction Phase                           Answer: A

99.What stage is the performance of the crisis management plan
     when a crisis situation occurs?
         A.    Pro-active Phase
         B.    Reactive Phase   
         C.    Prediction
         D.    None of these                             Answer: B

100.What model of insurgency does the New People’s Army in the
        Philippines is employing?
         A.    Communist Model
         B.    Socialist Model
         C.    Democratic  Model
         D.    None of these                               Answer: A



Comments

Popular posts from this blog

FIRE OFFICER EXAM 2024

    Fire Officer Exam 2024: What are the Requirements? 1. Application Form 2. ID Pictures 3. Valid ID 4. PSA Birth Certificate 5. Examination Fee: ₱700.00 Fire Officer Exam Schedule: Qualifications All applicants must STRICTLY meet the following qualification requirements: Must be a Filipino citizen; Must be 21 to 35 years old at the date/time of filing of application; Must be of good moral character; Must be mentally and physically fit; Must not have been convicted by final judgment of an offense or crime involving moral turpitude, or of disgraceful or immoral conduct, dishonesty, examination irregularity, drunkenness or addiction to drugs; Must not have been dishonorably discharged from military service or dismissed for cause from any civilian positions in the government; and Must possess a baccalaureate degree from a recognized institution of learning. Important Note : a) Age requirement shall be waived for incumbent employees of the BFP. Age requirement shall also be waive...

CIVIL SERVICE EXAM IN 2024

    Requirements & Application CIVIL SERVICE EXAM NA SA MARCH 2024!  Date of Exam: March 3, 2024  Start of Application: Nov. 20, 2023  Deadline of Application: Jan. 3, 2024 2024 Civil Service Exam Schedule: Modes of Taking the Civil Service Exam There are two options for taking the CSE: Pen-And-Paper Test (PPT)  is the traditional way of taking the test, in which you have to shade circles using a black ballpoint pen. This test costs ₱500, and the results come out 60 days after the exam. Computerized Examination (COMEX)  lets you take the exam on a computer at your registered CSC testing center. While this option is on the pricier side compared to the PPT (requiring a ₱680 fee), the exam results can be expected a week after taking the examination. When is the Next Civil Service Exam? To be announced (TBA) What are the Qualifications? Who are allowed to apply? Filipino Citizen, at least 18 years old, and of good moral character. Has no criminal recor...

CRIMINOLOGY BOARD EXAM REVIEWER 2023

Chapter 1: Introduction to Criminal Justice System in the Philippines Learning Objectives: At the end of this chapter, the students will be able to: Define Criminal Justice; Determine the Importance of Criminal Justice; Identify and explain the types of Justice; Identify the Pros and Cons of the type of justice; Define the 5 Pillars of the Justice System; Discuss the agencies in charge of each 5 Pillars of the Justice System; and Determine some of the powers and functions of the agencies in charge in every 5 Pillars. Criminal Justice System Criminal Justice is a general term that refers to the laws, procedures, institutions, and policies in effect prior to, during, and after a crime is committed (Cornell Law School, 2022). It intends to demonstrate not only how current law defines criminal behavior, but also how people and organizations involved in criminal justice use and interpret the law in their approaches to responding to crime in practice. (Cross, 2010). Criminal justice as a mo...